Sepetiniz şu anda boş!

Pardus’a geçiş (Linux)
Sayfa özeti

İş ortamında Pardus’a nasıl geçilir?
Bugün size ücretsiz ve yerli Windows alternatifi olan Pardus’a geçiş imkanlarını anlatacağım.
Her şeyden önce Pardus’un şöyle bir hizmeti var, aklınızda bulunsun: Pardus Dönüşüm (buraya tıklayarak ilgili sayfayı yeni sekmede açabilirsiniz)
Pardus Dönüşüm Hizmeti nedir?
- Pardus Dönüşüm için TÜBİTAK ULAKBİM’den destek almaktır. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yetkilendirilmiş İş Ortağı ve Kurumsal Göç Ortağı firmalardan da destek almak mümkündür.
- Pardus işletim sistemi ve açık kaynak alt projelerini test etmek ve kullanmak için bir form doldurup ücretsiz denemeye başlayabilirsiniz.
Pardus Dönüşüm sayfasına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz
Windows’da kullandığım programların Linux karşılığı hangileri?
Bunun için uzmanlaşmış bir web sitesi var: alternativeto.net. Bu web sitesi Windows ortamında kullanılan programların Linux muadillerini veriyor. İşinizi ciddi derecede kolaylaştıracaktır.

Geçiş hakında birkaç not
> Photoshop yerine GIMP denedim ama Krita ile rahat ettim. Acil durumlar için https://www.photopea.com/ adresini kullanıyorum.
Gerçi son bir-iki senedir grafik işlerimin çok büyük çoğunluğunu Canva ile çözüyorum. Özellikle ücretli Canva ile her şeyi yapmak mümkün neredeyse.
> MS Office alternatifi doğrudan Office 365 olabilir. Ben Google Ofis seti (docs.google.com / sheets.google.com) kullanıyorum uzun süredir. Bilgisayarlarımda uzun zamandır ne Office ne de alternatifi kurulu.
>Video düzenleme tarafında da Linux güçlü ve yeterli programlara sahip.
Ofis programlarında ne yapacağız?
Word, Excel ve Powerpoint iş dünyasında rakipsiz gibi bir şey. Alternatifleri var evet. Ama daha çok alışkanlık belirleyici oluyor. Mesela Office 2012 kullananlar Office 2016’ya geçince bile şikayetçi oluyorlar.
Açıkçası biraz zorlama lazım. Kullanıcı rahatını düşünüyor ama güvenlik ve performans tarafını düşünmüyor.
O yüzden zorlama şart 🙂
Ben Open Office ya da Libre Office gibi alternatifler yerine Office 365 ya da Google Ofis Seti kullanımını daha mantıklı buluyorum.
Önemli not: Makro kullanıyorsanız bunu geçişten önce araştırın. Çözümü tabii ki var ama geçişten sonra işlerin durmaması için bunu önceden çözmelisiniz.
Donanım ve sürücü sorunlarını hafife almayın

Fakat, yazıcı gibi harici donanımların sürücüleri konusunda önceden araştırma yapın.
Bir de tabii ki ekran kartı ağırlıklı kullanım için de sürücü meselesi performans açısından önemli. Ekran kartları konusunda Nvidia biraz daha iyi Linuks ortamında. Zira Nvidia linx sürücülerini daha ciddiye alıyor.
Bunun için de mevcut bir bilgisayarı USB üzerinden Pardus Çalışan ile açıp denemeler yapma rahatlığı var. Böylelikle her şeyi dener, aklınızda soru işareti olmadan geçişi planlayabilirsiniz.
Destek ve öğrenmek için adresler, kaynaklar
Pardus Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM)
Açık kaynak, Pardus ve alt projeleri ile ilgili çevrim içi eğitimler alabileceğiniz, tamamladığınız eğitimler sonunda katılım sertifikası ile yetkinliğinizi gösterebileceğiniz Pardus Uzaktan Eğitim Merkezi var. UZEM’e, uzem.pardus.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Pardus Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM)
UZEM’in sayfasındaki konu başlıkları şöyle:
Sanal Makine İle Linuks içinde Windows Çalıştırmak
Linuks’ların bir güzel huyu da sanal makine kurarak Linuks içinde Windows çalıştırma özelliği. Mesela Pardus’da alternatifini bulamadığınız bir program/uygulama var. ama bu program sizin için kaçınılmaz. İşte bu durumda PArdus kullanmaya devam edebilir ve bir pencere içinde Windows çalıştırıp, o Windows’un içinde istediğiniz programı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Pardus duvar kağıtları
Bu sizin için önemli değil ama kullanmak isterseniz bazı duvar kağıtları şöyle.




