wordpress gerekli eklentiler kapak görseli

WordPress için gerekli eklentiler

Dört adet web sitem var. Arkadaşımın sunucusunda tutuyorum sitelerimi. Hızlı ve sağlam bir sunucuda da hız iyileştirmesi yapılmayan siteler Google endeksinde yüksek puan alamıyorlar. Benim gördüğüm kadarı ile:

  • Mobil hızı AMP,
  • Jetpack Boost ve
  • Cache plugin’leri hız için kaçınılmaz.

SEO eklentisi kullanın

Hız kesinlikle önemli bir ölçüt, kabul. Bununla beraber yine kesinlikle arama motoru optimizasyonu için ek önlem şart. İyi bir SEO eklentisi daha yazarken sizi gereklilikler hakkında çok iyi yönlendiriyor. Üstelik hata ya da eksiklik olarak gördükleri her unsur için kendi açıklama sayfaları var. Örnek olarak YOAST‘ın Türkçe geçiş kelimeleri sayfasını verebilirim. Bu sayfada kullanırsanız sayfa kalitesini arttıracak bağlaç ve geçiş kelimelerinin listesi var. Ya da yine Türkçe “edilgen fiil” fazla kullanıldı uyarısı alıyorsunuz.

Bir diğer tavsiyem ise “Google Arama içi ‘yapılandırılmış veri’ ekleme” konusu. Bu da (mesela soru-cevap bölümü) endekslemede ciddi avantaj sağlıyor. Sayfa başına “içerik tablosu” eklemek de böyle. Fakat unutmayın, içerik şekillendirme önemli olsa da hala en önemlisi: özgün ve inanların aradığı kelimelere yönelik sayfa. Allah kolaylık versin 🙂

SEO eklentisi nasıl kullanılır?

Sağ taraftaki görselde bitiyor bütün iş. Yeşil ile işaretleri olanlar gereklilikleri karşılayan tarafları sayfanızın. Kırmızı ile işaretli olanlar ise sayfada geliştirmeniz gereken noktalar.

Snippet’i Düzenlemeyi unutmayın

Yukarıda mavi bir tuş var. O “Snippet’i Düzenle” tuşuna basınca arama motorlarına gidecek bilgileri düzenliyorsunuz. Sitenizin endekslenmesi için en önemli kısmı burası olduğunu söyleyebilirim. Bu kısmı ihmal etmeyin. Her sayfa için kırmızıya dönmeyecek şekilde her satırı doldurun.

Wordpress-SEO-ekrani

Tavsiye SEO eklentileri

Diğer tavsiye WordPress eklentiler

  • WP Fastest Cache (Önbellekleme)
    Bir Türk tarafından geliştirilen bu eklenti Google hız puanınızın yükselmesi için şart.
  • Smush (Medya, fotoğraf iyileştirme)
    Yüklediğiniz görüntü dosyalarını boyut olarak iyileştirme, sıkıştırma işlevi sunuyor. Sevdiğim tarafı, büyük bir fotoğraf yükleseniz de sitenize yüklerken boyutunu düşürebilmesi.
    Binlerce fotoğrafı olan bir web siteniz varsa da toplu iyileştirme yapabilirsiniz.

Tavsiye WordPress Temalar

WordPress kurulumunda gelen temalar son derece yeterli. Bununla birlikte ücretsiz birçok tema var.

  • Standart WordPress temaları (20-24 gibi temalar)
  • GeneratePress
  • Kadence
  • Smartmag
  • Astra
  • Blocksy
  • Customify

Temalar konusunda bir diğer tavsiyem Elementor, Site Origin gibi eklentiler kullanmamanız. Bunun sebebi, WordPress ile gelen blok mantığı ile her şeyi yapabiliyor olmanız. Elementor türü eklentiler ise sitenizde gereksiz kod yükü, bunun sonucu olarak da yavaşlık getiriyorlar.

Ha unutmadan, YOAST geçiş kelimeleri listesini burada bulabilirsiniz: Yoast/türkçe/geçiş kelimeleri

İlgili yazılar

#wordpress #sitehızı #SEO #eklentiler #endekspuanı